2025 yılının ilk çeyreği, hem Türkiye ekonomisi hem de şirketler açısından karmaşık ve temkinli bir seyirle geçti.
2025 İLK ÇEYREK
İlk çeyrek küreselde bol Trump’lı geçerken, lokalde ekonomik ve politik gelişmeler izlenmeye devam edildi.
2025 yılının ilk çeyreği, hem Türkiye ekonomisi hem de şirketler açısından karmaşık ve temkinli bir seyirle geçti. Hem iç dinamikler (enflasyon, faiz ve kur) hem de küresel gelişmeler (ticaret savaşları, jeopolitik riskler, enerji fiyatları) şirket finansalları üzerinde belirgin etkiler yarattı…
Küresel Gelişmeler
- ABD’de Trump yönetiminin başta Çin olmak üzere birçok ülkeye tarife uygulaması küresel ticarette gerginliği artırırken, küresel ekonomik büyüme ve enflasyon artışına dair endişeleri öne çıkarttı.
-
Yılın ilk çeyreğinde küresel tarafta majör merkez bankaları faiz indirimlerine devam etse de tahvil faizleri yüksek kalmaya devam etti. Özellikle dünya genelinde enflasyon endişeleri, sert politika uygulamaları ve yükselen kamu borçlarına yönelik endişeler küresel tahvil piyasalarında satışların devam etmesine yol açtı.
-
Yılın ilk çeyreğinde ABD’de enflasyon ve enflasyon beklentilerinde bozulma dikkat çekti. Ayrıca Trump’ın tarife adımlarının Fed tarafında enflasyonist endişeleri öne çıkarttığı görüldü. ABD istihdam piyasası ise güçlü kalmaya devam etti.
-
Euro Bölgesi’nde enflasyon gerilemeye devam etse de büyümeye dair endişeler sürdü.
-
Çin’de devasa teşviklere rağmen enflasyondaki gerileme ekonomik aktivitenin zayıflamaya devam ettiğini gösterdi.
-
İsrail’in Suriye’deki operasyonları ve ateşkes görüşmelerine rağmen devam eden Rusya-Ukrayna gerginliği jeopolitik riskleri masada tutmaya devam etti.
-
Ons altın tarafında bu yılın başındaki beklentiler görece sınırlı yükselmesi yönünde iken yıl sonu beklentilerinin 3.100 dolar seviyesinde yoğunlaştığı görülmüştü. Ancak ons altın yılın ilk üç ayında yüzde 19 artışla ilk çeyreği 3.120 dolar üzerinde tamamladı.
İlk çeyrekte küresel tarafta yaşanan bütün bu gelişmeler, piyasalarda risk iştahını düşürerek, küresel borsalarda baskılanma yarattı.
Türkiye’ye Dair…
- Enflasyon beklentilerinde gerileme ilk çeyrekte dikkat çekerken TL’de değerlenme devam etti. Ayrıca TÜFE mart itibarıyla yıllık %38,1 olarak gerçekleşirken, TCMB, ilk çeyrekte yüksek enflasyona karşı sıkı duruşunu sürdürdü. DolarTL yılın ilk çeyreğinde yüzde 7 artış gösterdi.
- TCMB’nin faiz indirimlerine rağmen kredi ve mevduat faizlerindeki etkiler farklı oldu. Krediler tarafında kredi büyümesindeki sınır nedeniyle faiz indirimlerinin kredi faizlerine yansıması görece daha sınırlı kaldı.
- Yılın ilk çeyreğinde Moody’s Türkiye’ye dair not değerlendirmesini pas geçerken, Fitch Türkiye’nin notunu teyit etti.
- Borsa İstanbul’da ilk çeyrek volatilite öne çıktığı, yatırımcıların ise aşırı temkinli bölgede yer aldığı bir periyot oldu.
- Öcalan vasıtasıyla PKK’ya silah bıraktırılması girişimler ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik yargı süreci ilk çeyreğin odak noktaları oldu…