Koç Metalurji A.Ş. (KOCMT), halka arz gelirlerinin kullanımına yönelik planları doğrultusunda Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi’nde filmaşin ve inşaat demiri üretimine yönelik haddehane yatırımı için Çinli Harbin Guang Wang firmasıyla 21,5 milyon dolarlık sözleşme imzaladığını açıkladı. Yıllık 800 bin ton kapasiteli tesis, Türkiye’de tav fırını kullanılmadan üretim yapılan ilk model olacak şekilde tasarlandı ve karbon salımı ile enerji tüketimini azaltmayı hedefliyor. Proje finansmanında TSKB’den 25 milyon dolarlık kredi sağlandı.

Şirket tarafından KAP'a gönderilen açıklama şu şekildedir:

Yönetim Kurulumuz 09.05.2025 tarihinde yaptığı toplantıya istinaden;

Şirketimiz paylarının ilk halka arzı amacıyla hazırlanan izahnamede yer verilen fon kullanım yerleri raporu kapsamında;

Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi'nde yer alan çelik üretim tesisinde üretilen kütükleri nihai mamule dönüştürmek amacıyla planlanan iki aşamalı haddehane yatırımını gerçekleştirmek üzere, Çin merkezli HARBIN GUANG WANG firmasıyla 21,5 Milyon USD değerinde sözleşme imzalanmıştır. Haddehane projesinin toplam maliyeti yaklaşık olarak 60 Milyon USD olarak hesaplanmaktadır. Haddehane yatırımının finansmanında kullanılmak üzere Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) 25 Milyon USD değerinde 2 yılı geri ödemesiz olmak üzere 7 yıl vadeli Proje Finansman Kredi Sözleşmesi imzalanmıştır. 

Kurulması planlanan haddehane tesisi, yıllık 800.000 ton/yıl üretim kapasitesiyle sektörde önemli bir dönüşümün öncüsü olarak Türkiye'de ilk tav fırını kullanılmadan, inşaat demiri ve filmaşin üretimi gerçekleştirilecektir. Bu üretim modeli sayesinde, fire oranı ve toplam verimlilikte önemli bir iyileşme artış göstermesi planlanmaktadır.

Yüksek verimlilik ve çevreci üretim anlayışını benimsediğimiz üretim tesisimizde, doğalgaz tüketimi olmadan ve yüksek verimli motor sistemleriyle çalışan bu ileri teknolojiye sahip haddehane tesisi, benzer kapasiteli üretim tesislerine kıyasla daha düşük üretim maliyeti, enerji tüketimi ve karbon salımı ile çevre dostu üretim tesisi olması planlanmaktadır.

45 m/s'lik üretim hızıyla, yüksek hızlı inşaat demiri üretim hattı devreye alınacaktır. Bu sayede zaman, enerji ve hammadde açısından önemli bir verimlilik sağlanacaktır.

Filmaşin üretim hattı, 115 m/s üretim hızıyla çalışacak ve RSM (Reducing & Sizing Mill) teknolojisi sayesinde ölçü hataları önemli ölçüde minimize edilecektir. Bu üretim hattında, nervürlü filmaşin ile birlikte orta ve düşük karbonlu filmaşin üretimi gerçekleştirilecektir. 

Şirketimiz, bu yeni yatırım ve geliştirme süreci ile demir-çelik sektöründe, ileri teknoloji ve sürdürülebilir üretim anlayışına dikkat çekerek, yenilikçi üretim modeli sayesinde sektörde lider firmalar arasında yer almayı hedeflemektedir.

Proje detayları ve gelişmeler konusunda gerekli bilgilendirmeler yapılmaya devam edilecektir.

Kamuoyu ve yatırımcılarımızın bilgilerine sunarız.

Saygılarımızla,