Ethereum, 10 yıllık tarihinin en önemli güncellemelerinden birini geride bıraktı. Pectra adı verilen bu güncelleme, bugün Türkiye saatiyle 13.00 sularında ağ üzerinde başarıyla etkinleştirildi.
Pectra adı, “Prague” ve “Electrum” adında iki ayrı güncellemenin birleşiminden geliyor. 11 farklı Ethereum İyileştirme Önerisi (EIP) içeren güncelleme, işlem maliyetleri, ölçeklenebilirlik ve staking sürecindeki verimsizliklere çözümler getiriyor.
Pectra’nın son kullanıcıya başlıca etkileri ise işlem kapasitesinin büyümesi, işlem ücretlerinin düşmesi, kullanım kolaylığı ve staking verimliliğinin artması şeklinde sıralanabilir.
- Ağ, daha fazla işlemi kaldırabileceği için kullanıcılar, işlemlerinin onaylanması adına daha az bekleyecek, ağ tıkanıklığı azalacak. Özellikle popüler merkeziyetsiz uygulamaların yoğun kullanıldığı dönemlerde bile Ethereum’un daha akıcı çalışması hedefleniyor.
- Diğer taraftan Pectra’nın staking ile ilgili getirdiği değişiklikler, son kullanıcıya dolaylı da olsa olumlu yansıyacak. Pectra ile birlikte doğrulayıcı (validator) olmak için gereken minimum 32 ETH sınırı devam etse de bir doğrulayıcının stake edebileceği maksimum miktar 32 ETH’den 2048 ETH’ye yükseltildi. Öncesinde, 40 ETH’si olan biri, 32 ETH’sini stake ederken kalan 8 ETH’yi atıl bırakıyordu. Şimdi bu 40 ETH’nin tamamı stake edilebilecek. Bu, özellikle birden fazla doğrulayıcı çalıştıran büyük staker’lar için verimliliği artıracak. Benzer şekilde staking işlemleri de kullanıcı dostu hale geliyor. Doğrulayıcı aktivasyon süreleri kısalıyor ve çekim (unstake) işlemleri karmaşık araçlar yerine basit bir Ethereum işlemiyle yapılabilecek.
- Öte yandan Pectra ile cüzdanlar, işlem yaparken akıllı sözleşme gibi davranabilecek. Bu sayede kullanıcılar, işlem ücretlerini sabit coin’lerle ödeme gibi esneklikler kazanacak. Ayrıca tek bir komutla birden fazla işlemi zincirde toplu gerçekleştirme, ödemelerin belirli koşullara bağlanması veya bir başkasının sizin adınıza ücret ödemesi (sponsorlu işlem) mümkün olabilecek. Kısaca Ethereum cüzdanları daha akıllı ve fonksiyonel hale gelecek.
- Bunların dışında Pectra ile cüzdanlar, daha kullanışlı olacak. Örneğin ‘sosyal kurtarma’ denilen özellik sayesinde kaybedilen bir cüzdanın kontrolü, önceden belirlenen ve güvenilen kişiler aracılığıyla geri alınabilecek. Ek olarak Ethereum artık dahili çoklu imza (multisig) desteği kazanıyor. Bu, büyük meblağlar veya ortak hesaplar için ilave bir güvenlik katmanı olacak. Sonuç olarak cüzdan güvenliği ve kullanımı özellikle yeni kullanıcılar için daha emniyetli ve kullanıcı dostu bir hal alacak.
Kaynak: uzmancoin.com