En büyük kripto para birimi olan Bitcoin'in fiyatının ABD Kongresi'ndeki sabitcoin mevzuatı üzerindeki çalışmalara dair iyimserlikle rekor tazelemesi, kripto para piyasasına yönelik düzenlemelerde kaydedilen küresel ilerlemeyi yeniden gündeme getirdi.

Popülaritesi 2008'de ortaya çıkışından bu yana sürekli artan kripto varlıkların küresel finans sisteminin de önemli bir parçası haline geldi. Öte yandan, bu varlıkların piyasalar, yatırımcılar, kullanıcılar ve çevre üzerindeki potansiyel olumsuz etkileri de tartışma konusu olurken, ülkeler, bu etkileri önlemeye yönelik kripto varlıklar konusundaki düzenleme çalışmalarını hızlandırdı.

Merkezi ABD'de bulunan düşünce kuruluşu Atlantic Council'in G20 üye ülkeleri ve kripto para biriminin en yüksek oranda benimsendiği ülkeler dahil 75 ülkedeki kripto varlıklara yönelik düzenlemeleri ele aldığı araştırması, bu alandaki çalışmalara ışık tuttu.

Buna göre, bu ülkelerin 45'inde kripto varlıklar yasal konumda bulunuyor. 20 ülkede kısmi yasaklama uygulanırken, 10 ülkede bu varlık grubu tamamen yasaklanmış durumda.

Dünyadaki gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde 57'sini temsil eden 12 G20 ülkesinde ise kripto para birimleri tamamen yasal. Tüm G20 ülkelerinde kripto varlıklara dair düzenleme yapılması düşünülüyor.