Almanya'da şirketlerin ihracat beklentisi ABD ile Çin arasında sağlanan geçici tarife anlaşmasının ardından iyileşti.
Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), Almanya için mayıs ayı ihracat beklentileri anketinin sonuçlarını yayımladı.
Buna göre, Almanya'da nisanda eksi 9,4 puan olan Sanayi İhracat Beklenti Endeksi, mayısta 6,4 puan artarak eksi 3’e yükseldi. Böylece endeks, nisanda son 5 yılın en düşük seviyesine inmesinin ardından ABD ile Çin arasında sağlanan geçici tarife anlaşmasıyla mayısta yükseldi.
Ifo Anketler Merkezi Müdürü Klaus Wohlrabe, konuya ilişkin değerlendirmesinde, "Gümrük tarifeleri konusundaki anlaşmazlığın hafiflemesi ihracatçıları rahatlattı." ifadelerini kullandı.
Wohlrabe, ABD ve Avrupa Birliği (AB) arasında gümrük vergilerinin seviyesine ilişkin hala temel bir anlaşma olmadığı için dikkatli olunmasının tavsiye edildiğini belirtti.
Ifo'ya göre, ihracat beklentileri makine mühendisliği, otomotiv ve elektrik sektörlerinde önemli ölçüde arttı. Bu sektörde şirketler ihracatta düşüş beklemiyor.
Kimya sektörü ise şu anda ticaret çatışmasının hafiflemesinden faydalanamıyor. Bu sektörde ihracat beklentileri azaldı. Gıda sektörü de yurt dışından daha fazla sipariş bekliyor.
Bu arada, ABD'de başkanlık görevine 20 Ocak'ta başlayan Donald Trump, 2 Nisan'da Avrupa Birliği'nden (AB) yapılan ithalata yönelik yüksek cezai gümrük vergileri açıklamış, kısa bir süre sonra bunları kısmen askıya almıştı.
12 Mayıs’ta ise ABD, Çin mallarına uyguladığı gümrük vergilerini 90 gün için yüzde 145'ten yüzde 30'a indireceğini açıkladı. Çin de ABD mallarına uyguladığı gümrük vergilerini 90 gün için yüzde 125’ten yüzde 10'a düşüreceğini duyurdu.
ABD, Alman mallarının en büyük alıcısı konumunda. Almanya, ihracatın yaklaşık yüzde 10'unu ABD'ye yapıyor.
Ekonomi büyümede zorlanıyor
Öte yandan tarife savaşları ve Trump'ın bazı açıklamaları küresel ticaret üzerindeki olumsuz etkilere ilişkin endişeleri körüklerken çoğu analist, Trump'ın gümrük vergisi politikasını Alman ekonomisinin büyümesinde "özel risk" olarak görüyor.
Trump'ın agresif gümrük vergisi politikası küresel ekonomik görünümü gölgelerken, bölgedeki diğer ülkelere kıyasla daha büyük oranda imalat sektörüne bağımlı olan Alman ekonomisi, üretimdeki kalıcı zayıflık nedeniyle kırılganlığını koruyor.
Ülke ekonomisi, 2024'ün tamamında bir önceki yıla göre yüzde 0,2 geriledi. Çin ile artan rekabet ve yapısal sorunların ekonomiyi frenlemesiyle art arda ikinci yıl küçülme yaşandı.
Hükümet, 24 Nisan'da bu yıl için daha önce yüzde 0,3 olarak açıklanan büyüme beklentisini ABD Başkanı Donald Trump'ın politikalarının ardından küresel ticari gerginliklerin etkisiyle sıfıra düşürmüştü.
Hükümetin son tahmini gerçekleşir ve ekonomi bu yıl da büyümezse, art arda üçüncü yıldır büyümemiş olacak.
Hükümete danışmanlık yapan Ekonomi Bilirkişi Kurulu (SVR) ise 21 Mayıs’ta ekonomiye ilişkin 2025 büyüme tahminini yüzde 0,4'ten sıfıra düşürmüştü.