Türk-İş Konfederasyonu tarafından çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliklerinin aile bütçesine etkisini belirlemek amacıyla her ay düzenli olarak yapılan araştırmanın 2025 Eylül ayı sonuçları açıklandı.
Buna göre:
-
Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 27.970,50 TL’ye,
-
Gıda harcamasına ek olarak giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri diğer zorunlu harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) 91.109,11 TL’ye,
-
Bekâr bir çalışanın yaşama maliyeti ise aylık 36.304,79 TL’ye yükseldi.
Türk-İş verilerine göre mutfak enflasyonu Eylül 2025 itibarıyla şu şekilde gerçekleşti:
-
Dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı, bir önceki aya göre yüzde 3,17 oranında arttı.
-
On iki aylık değişim oranı yüzde 41,05 oldu.
-
Yıllık ortalama artış yüzde 40,95 olarak hesaplandı.
-
Yılın ilk dokuz ayındaki toplam artış oranı ise yüzde 32,67 olarak gerçekleşti.
Türk-İş’in çarşı-pazar ve market fiyatlarını doğrudan gözlemleyerek yaptığı hesaplamalara göre harcama gruplarındaki değişimler şöyle:
-
Süt, yoğurt ve peynir grubunda fiyatlar sabit kaldı.
-
Et, tavuk, balık, yumurta ve bakliyat grubunda dana eti fiyatında kayda değer bir değişim görülmedi. Kuzu etinin kilogram fiyatı yüzde 6 arttı. Balık fiyatları, av sezonu başlamış olmasına rağmen geçen ayki seviyesini korudu. Tavuk etinde yüzde 12’lik artış yaşandı; son iki ayda toplam artış yüzde 20 oldu. Okulların açılmasıyla birlikte yumurta fiyatları bu ay da yükseldi ve yüzde 14’lük artışla birlikte son iki ayda toplamda yüzde 26’lık artış gerçekleşti. Kuru baklagillerde fiyatlar genel olarak yükselirken en yüksek artışlar yüzde 7 ile yeşil mercimek ve yüzde 8 ile kırmızı mercimekte oldu.
-
Sebze fiyatlarında artış, meyve fiyatlarında ise hafif bir düşüş gözlemlendi. Patatesin fiyatı yüzde 15 gerilerken kuru soğan fiyatı değişmedi. Yeşil yapraklı sebzelerde (maydanoz, yeşil soğan vb.) artış görüldü. Ortalama sebze kilogram fiyatı 64,06 TL, ortalama meyve kilogram fiyatı 105 TL oldu. Hesaplamada 21 sebze ve 12 meyve olmak üzere toplam 33 ürün dikkate alındı. Ortalama meyve-sebze fiyatı 74,40 TL olarak belirlendi.
-
Ekmek, pirinç, un, makarna, bulgur ve irmik grubunda; pirinç ve un fiyatları sabit kaldı. Makarna fiyatı yüzde 8, bulgur ve irmik fiyatları ise yüzde 5 arttı.
-
Temel yağ ürünleri grubunda ayçiçek yağı, tereyağı ve margarinde artış gözlemlendi. Zeytinyağı geçen ay yüzde 2 düşerken bu ay yüzde 10 arttı. Ayçiçek yağı fiyatı bu ay yüzde 12 artarken, son iki aylık toplam artış yüzde 17 oldu. Siyah zeytin fiyatı sabit kalırken yeşil zeytinde yüzde 5'lik artış görüldü. Yağlı tohumlar arasında fındık fiyatı yüzde 60 oranında zamlandı. Ağustos ayında ortalama 1.029 TL olan fındık, Eylül'de 1.659 TL’ye yükseldi. Ceviz, yer fıstığı ve ay çekirdeği fiyatlarında değişiklik olmadı.
-
Baharat ürünlerinde fiyatlar sabit kalırken çayın kilogram fiyatı bu ay da arttı. Salça fiyatı yüzde 13, reçel fiyatı yüzde 16 ve bal fiyatı yüzde 6 oranında yükseldi. Şeker ve pekmez fiyatları değişmedi.