E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaOtomotivWarren Buffett: Elektrikli araç üreticilerine yatırım yapmaktan çekiniyorum---

Warren Buffett: Elektrikli araç üreticilerine yatırım yapmaktan çekiniyorum

Warren Buffett: Elektrikli araç üreticilerine yatırım yapmaktan çekiniyorum
08 Mayıs 2023 - 17:01 borsagundem.com

Efsane yatırımcı Warren Buffett, ABD’deki elektrikli araç üreticilerine yatırım yapmaktan çekindiğini itiraf etti.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Efsane yatırımcı Warren Buffett, ABD’de bulunan elektrikli araç (Electric Vehicle - EV) üreticilerine yatırım yapmaktan çekindiğini belirtti ve otomotiv endüstrisinin yatırım anlamında çok zor bir endüstri olduğunu söyledi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Warren Buffett, elektrikli araç üreticisi Tesla'nın CEO’su Elon Musk’a hayran olduğunu belirtse de, Tesla’yı ve genel anlamda otomotiv endüstrisini yatırım anlamında oldukça zor bir sektör olarak nitelendirdi.

Sektörü domine edecek oyuncu eksikliği

Fortune’dan Steve Mollman’ın haberine göre, efsane yatırımcı Warren Buffett, otomotiv endüstrisinde herhangi bir otomobil üreticisinin hakim bir konuma sahip olabileceğinden şüphe duyduğunu söyledi.

Berkshire Hathaway CEO’su Buffett, elektrikli araçların otomobil pazarına büyük değişiklikler getireceğine inandığını belirtse de, herhangi bir otomobil üreticisinin sektörü domine etmesini beklemediğini itiraf ediyor.

Buffett, bu hafta sonu Berkshire Hathaway'in yıllık konferansında “Araçlarda bir değişiklik göreceksiniz, ancak aracı değiştirdikleri için pazarın sahibi olan birini görmeyeceksiniz” şeklinde konuştu. Efsane yatırımcı ve ortağı Charlie Munger, bir soru-cevap oturumu sırasında EV'ler ve genel olarak otomobil endüstrisi hakkındaki düşüncelerini paylaştı.

Munger, “Elektrikli araç büyük bir hızla geliyor ve bu çok ilginç bir gelişme. Ancak, şu anda sektör çok büyük sermaye maliyetlerini ve büyük riskleri de beraberinde getiriyor ve ben büyük sermaye maliyetlerinden ve büyük risklerden hoşlanmıyorum” dedi.

Buffett, “Charlie ve ben uzun süredir otomobil endüstrisinin çok zor olduğunu hissediyoruz. Bu, dünya çapında çok sayıda rakibinizin olduğu bir iş. Herhangi bir zaman diliminde kazananlar var gibi gözükse de bu size bir yatırımcı olarak kalıcı bir yer kazandırmıyor” şeklinde konuştu.

Tesla da onlardan bir değil

Şubat ayında Musk, bir Twitter kullanıcısının Berkshire Hathaway'in neye yatırım yapması gerektiğiyle ilgili sorusuna "T ile başlıyor..." yazarak yanıt vermişti. Musk, “Munger, 2008'in sonlarında onunla öğle yemeği yediğimde Tesla'ya yaklaşık 200 milyon dolar değerinde yatırım yapabilirdi” diye açıklıyor. Tesla’nın piyasa değeri şu anda yaklaşık 530 milyar dolar seviyesinde seyrediyor.

Berkshire Hathaway, her tür şirkete yatırım yapabiliyor. Şirketin şemsiyesi altındaki markalar arasında Duracell, Dairy Queen ve Fruit of the Loom gibi isimler bulunuyor ancak Buffett ve Munger, otomobil üreticileri konusunda hiçbir zaman özellikle hevesli olmadıklarını söylüyor. General Motors hisselerine sahip olan şirket aynı zamanda ABD'deki en büyük otomobil satıcılarından biri olan Berkshire Hathaway Automotive’in de sahibi konumunda bulunuyor.

Otomobil şirketleri için bilinmezlik vurgusu

Çin'de ise Berkshire Hathaway, Tesla'nın rakibi BYD'ye yatırım yapıyor. Bu yılın başlarında Munger, BYD'nin Çin pazarında Tesla'yı oldukça geride bıraktığını söylemiş ve BYD'yi Berkshire Hathaway'in en iyi yatırımı olarak nitelendirmişti. Musk’ın ise Tesla ile Çin'de bir fiyat savaşı başlattığı biliniyor.

Musk, ABD'deki Tesla fiyatlarını da düşürerek rakiplerini aynı şeyi yapmaya zorluyor. Örneğin Ford, bu hafta Tesla tarafından üretilmeyen geçen yıl en çok satan EV’si olan Mustang Mach-E için fiyat indirimini duyurdu. Bu, Tesla'nın fiyat indirimi hamlesinden sonra Ford'un ikinci kez indirime gidişi anlamına geldi. Musk, 19 Nisan'da yaptığı kazanç duyurusunda, satılan araç başına sıfır karı kabul etmeye hazır olabileceği konusunda uyardı ve dibe doğru zarar verici bir yarıştan endişe duyan yatırımcılardan hızlı tepki aldı.

Buffett, bu hafta sonu bir otomobil üreticisine olan güvenini dile getirdi. Buffett, “Ferrari’nin özel bir yerde olduğunu söyleyebilirim, ancak yılda yalnızca 11.000 veya 12.000 araba satıyorlar” dedi. Reuters'e göre, İtalyan lüks spor otomobil üreticisi, güçlü geçen 2022 yılında 13.221 adet teslimata ulaştı. Buffett, “Sanırım Apple'ın 5 veya 10 yıl içinde nerede olacağını biliyorum ancak otomobil şirketlerinin 5 veya 10 yıl sonra nerede olacaklarını bilmiyorum” diyerek sektörün bilinmezliğine vurgu yaptı.

Tesla fiyatları neden düşüyor?

 

Otomobil üreticileri fiyatlandırma gücünü kaybediyor

 

Çok yakında, satılan her iki araçtan biri elektrikli olacak

 

Buffett’ın başarısının sırrı temettü hisseleri mi?

 

Wall Street’in resesyon tercihi Buffett hisseleri

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )09 Mayıs 2023 09:36

    ukraynada savaş çıktı .... şimdi araçlar %50 elektrıklı olsa idi ne olurdu ? ...Hayat yemyeşil deil.... Bir gün uyandığınızda bambaşka bir hayat sizleri karşılayabiliyor. ör: ukraynada savaş sonrası... deprem sonrası ülkemizdeki durum... kış aylarında yollarda kalan yüzlerde elektrıgı biten otomobil. doğal afetlerse sular sellar altında kalan elektrıklı araçlar... Yani normal otomobiller, her ortamda durumda kendini geliştirip, değiştirip günümüze geldi.1900 lu yıllarda. elektırklı araçlar ise gunluk guneşlık havalarda karşımıza çıkıp prestık güç göstergesi gibi kullanılıyor :D  .. x iş insanı diorki çevreye duyarlı dost diye aldım, :D yahu madem duyarlısın git fabrıka bacana önce filitre taktır, atık sularına arıtma sistmei kur :D laf işte... para insanı sapıttırıyor, çevreye duyarlısan otobüse metroya bın kardeşim, toplu taşıma kullan, inekler de rahat yaşasın çevreyi kirletmedne pisletmeden : ))

  • Ga08 Mayıs 2023 22:20

    Bu adam da her nefsin ölümü tadacağını bilmiyor herhalde biraz da öbür dünya ya yatırım yap.

  • baran08 Mayıs 2023 19:05

    Yapma o zaman!  Zaten ne yaparsan yap akıbet belli.

  • AHMET ÖZBİLEN08 Mayıs 2023 17:42

    Sen çekiniyorsun bizim Millet İttifakı külliyen elektrikli otomobil , silah sanayi, doğalgaz ve petrol çıkartığımıza hiç biri inanmıyorlar.Bırakın inanmayı kendi varlıklarına dahi inanmıyorlar.o yüzden de senelerdir iktidara gelemiyorlar.

  • AHMET ÖZBİR08 Mayıs 2023 17:28

    BUFFET sen gel Türkiye'de TOGG'a yatırım yap, paranın padişahını kap!..