E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknolojiChatGPT, Wall Street’i yenebilir mi?---

ChatGPT, Wall Street’i yenebilir mi?

ChatGPT, Wall Street’i yenebilir mi?
09 Mayıs 2023 - 17:35 borsagundem.com

ChatGPT’nin neler yapabileceği sorusu herkeste hem korku hem heyecan yaratıyor. Yapay zekanın finans dünyasına nasıl tesir edeceği ise merak konusu.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yapay zekada yaşanan gelişmeler ve ChatGPT’nin doğuşu, finans dünyasında da dedikodulara yol açıyor. Sorular, yapay zekanın piyasalar söz konusu olduğunda Wall Street’i yenip yenemeyeceğine odaklanıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yapay zeka finans dünyasına da adımını atıyor. Araştırmacılar ChatGPT'yi Fed tablolarını deşifre etmek ve hisse senetlerinin nereye gittiğine dair ipuçları elde etmek amacıyla kullanıyor. JPMorgan, Fed beyanlarından ticari sinyaller üreten bir yapay zeka botu başlattı bile.

Tahmin süreçlerinin otomatikleştirilmesi

Bloomberg’den Nir Kaissar’ın haberine göre, yapay zeka yakında Wall Street'in işini yapabilecek olsa da, yatırımcıların yerini alması ve sektörden daha iyisini yapması pek mümkün gözükmüyor. Fed açıklamalarını veya finans haberlerini ve kim bilir başka neleri analiz ederek piyasayı zekasıyla alt etmeye çalışan finans uzmanlarının çoğunun başarı olarak elinde çok az şey bulunuyor. Aktif olarak yönetilen yatırım fonlarının büyük çoğunluğu, geniş piyasa ölçütlerinden sürekli olarak düşük performans gösteriyor ve çoğu hedge fonu da bu istatistiği bozamıyor. Yatırımcıların, geniş piyasaları izleyen düşük maliyetli endeks fonlarıyla daha iyi durumda olma olasılığı ise daha yüksek gözüküyor.

JPMorgan tüm bunları herkes kadar iyi biliyor. Çeşitli hisse sınıfları da dahil olmak üzere Morningstar'ın veritabanında 15 yıllık bir geçmişe sahip, aktif olarak yönetilen yaklaşık 380 JPMorgan yatırım fonu bulunuyor. Morningstar'ın hesaplamalarına göre, bu fonların yüzde 65'i riske göre ayarlanmış bir senaryoda, Nisan ayına kadar yapılan karşılaştırmalı değerlendirmelere göre, ortalamadan daha düşük performans gösteriyor. JPMorgan'ın analistleri, yatırım kararları vermek için Fed açıklamalarını veya manşetlerini kullanıyorsa, zamanlarını boşa harcadıkları anlaşılıyor.

Fed açıklamalarında veya finansal haberlerde tahmin değeri bulunmuyor. Fed açıklamaları, çoğunlukla enflasyona ve iş gücü piyasasının sağlığına bağlı olan ve ABD Merkez Bankası dahil kimsenin güvenilir bir şekilde tahmin edemediği kısa vadeli faiz oranlarının gelecekteki yolunu garanti edemiyor. Ve kısa vadeli oranların nereye gittiğini bilseniz bile, hisse senetleri dahil olmak üzere daha genel olarak varlık fiyatları veya uzun vadeli oranlar üzerindeki etkiyi de tam olarak bilemiyorsunuz.

Finans haberleri de artık kullanışlı değil. Bunlar, şirketlerin uzun vadeli beklentilerinin veya hatta kısa vadeli hisse senedi ve tahvil yolunun göstergesi olamıyor. Öyleyse tahmin değeri çok az olan veya hiç olmayan manuel süreçleri neden otomatikleştirmek gerekiyor?

Daha az riskle daha yüksek getiri

Elbette yapay zeka, yaratıcılarından daha akıllı olduğunu kanıtlayabilir ve sonunda insanları uzun süredir rahatsız eden bulmacaları çözebilir. Enflasyonun, faiz oranlarının ve diğer ekonomik önlemlerin nasıl tahmin edileceğini ve bu önlemlerin varlık fiyatlarıyla nasıl kesiştiğini anlayabilir. Hatta yapay zeka, ekonominin ve varlık fiyatlarının daha önce bilinmeyen etmenlerini keşfedebilir veya piyasalarda sözde anormallikler bulabilir ya da yatırımcıların henüz tespit edip kullanmadıkları ve daha fazla risk almadan piyasanın üzerinde getiri elde etme fırsatları yaratabilir.

Mütevazı miktarlarda, bu tür bir istihbarat son derece karlı olabilir. Renaissance Technologies'in Medallion fonu, tescilli süper bilgi işlem gücünü otuz yılı aşkın bir süredir elinde tutuyor ve bildirildiğine göre yılda yüzde 40 getiri sağlıyor. Ancak stratejinin kapasitesi çok fazla. Bu nedenle Renaissance Technologies yatırımları içeriden öğrenenlerle ve fonu da 10 milyar dolar ile sınırlandırıyor ve fonun büyüklüğünü korumak için yılda iki kez kar alımı yapıyor.

Yapay zeka, piyasayı yenmeyi daha da zorlaştırabilir

Yapay zekayı erken benimseyenler benzer avantajlara sahip olabilir, ancak benimseme büyüdükçe, piyasayı aşan getiriler elde etme fırsatları azalacak veya ortadan kalkacaktır. Hisse senedi yatırım fonlarından daha ezoterik hedge fonlarna kadar, esasen aktif yönetimin tarihi de budur. Andrew Berkin ve Larry Swedroe, 'The Incredible Shrinking Alpha' adlı kitapta, sezgilere aykırı bir şekilde, aktif yöneticilerin toplu olarak daha yetenekli hale gelmesiyle, daha fazla rekabetin daha fazla risk almadan piyasayı yenmeyi zorlaştırması nedeniyle büyük getiri elde etme yeteneklerinin azaldığını gösteriyor.

Swedroe, “Yapay zekayı ilk kullananlar anormallikleri ortaya çıkarabilir ve bunlardan yararlanabilir. Ancak bir kez keşfedildiğinde, diğerleri stratejiyi tekrarladıkça bu anormallikler ortadan kalkacaktır” diyor ve ekliyor: “Anormallikler ortaya çıkarıldığında piyasa daha verimli hale gelir çünkü onlara yol açan davranış veya davranış eksikliği, yatırımcılar arasında, daha yüksek getiri için rekabet etme anlamında ortadan kaldırılma eğiliminde olur. Başka bir deyişle, yapay zekanın piyasayı yenme girişimleri, piyasayı yenmeyi daha da zorlaştıracaktır.”

Aktif yöneticilerin yerini alabilecek mi?

Aksine, yapay zekanın yatırımcılara fayda sağlamaktan çok zarar verme olasılığının daha yüksek olduğu görülüyor. En son internet ve blockchain de dahil olmak üzere her yeni teknoloji, kaçırılmayacak bir yatırım fırsatı olarak müjdeleniyor. Kaçınılmaz olarak, birkaç erken davranan yatırımcı bir servete sahip olurken diğer herkes fiyatlar düşmeden hemen önce heyecanın zirvesinde yakalanıyor. Yapay zeka etrafındaki yutturmacanın da şimdiden hızlandığı görülüyor.

Belki de yapay zeka, finansal açıdan yararlı olabilir. Endeks yatırımını eleştirenler sürekli olarak piyasaların fiyatları belirlemek için aktif yöneticilere ihtiyaç duyduğunu söylüyor. Bu doğru olsa da, gereğinden fazla aktif yönetici bulunuyor ve bunun anlamlı bir süre daha böyle olması muhtemel gözüküyor çünkü endeks fonları değer, büyüme, kalite ve ivme gibi geleneksel aktif yönetim tarzlarını giderek daha fazla taklit ediyor.

Aslında, yapay zekadan para kazanmanın en kesin yolu, geniş bir piyasa endeksi satın almak gibi gözüküyor. İnternet çağının büyük şirketleri Microsoft, Amazon ve Google’ın ana şirketi Alphabet, S&P 500 Endeksi’nin yüzde 12'sini oluşturuyor. Yatırımcılar, sadece pazara sahip olarak başarılarını paylaşıyor. Yapay zeka eğer büyük vaadini yerine getirirse, bir gün piyasaya da hakim olacak gibi gözüküyor ancak bu gerçekleşmezse, yapay zekaya yatırım yapmanın da pek bir anlamı kalmıyor.

ChatGPT’nin borsa portföyü piyasaları karıştırdı

 

OpenAl'ın CEO'su: ChatGPT bizi de korkutuyor

 

Bill Gates: Chat GPT en az PC ve internet kadar değerli

 

Chat GPT’den 5 parçalı yatırım stratejisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )09 Mayıs 2023 18:46

    Savaş hesaplamalarını yapıyorlar. Tanklar, uçaklar, roketler, vb.  x taraf yener diyorlar. Mesela Çanakkale savaşında istatistik olarak Osmanlı askerleri yenilmiş ve savaşı kaybetmiştir. Hesaplamalar, silah, muhimmat ve askeri olarak böyle hesaplanmıştır. Gel gelelim ki. Nereden bilsin bir yazılım programı, Ezinei Yahya çavuşun az askeri ile başarıları, sırtında top mermisi taşıyan ve atışı ile koskoca gemiyi çöp edişi, Atatürk'ün kurallara aykırı yıkıp geçip yok edişini... vb. vb. Yani hesaplamalar tamamen matematiksel olacaktır. Malum uzun kulaklı yıldız savaşlarında MR spak da aynı mantıkla çalışıyor, chatgpt  belkide :D ... ama yanıldığıda oluyor. Robot yazılımlar daima yanılgıya düşebilir, düşmese yazılım programlarında hackleme açıklar çıkmazdı.